torsdag 16 februari 2023

Theodor kan bli bäste unge plåtslagaren 2023

Av 101 plåtslagarelever runt om i landet har sex gått till final i SM för unga plåtslagare. En av dem är Östrabo-eleven Theodor Emanuelsson från Uddevalla.

Theodor vid maskiner i verkstadsmiljö
- När jag inte är i skolan försöker jag jobba så mycket som möjligt, annars kretsar min fritid mycket kring bilar, berättar Theodor Emanuelsson som kan bli Sveriges bästa unga plåtslagare 2023.
Bild från Plåt & Ventbyrån, foto: Marcus Grind

- Mina styrkor är att jag är lösningsorienterad och att jag kan lite om mycket vilket är bra när man inte vet vad man får för uppgift, säger 18-årige Theodor till tävlingens webbplats.

- Jag ramlade egentligen in på bygg- och anläggningslinjen då jag var lite skoltrött men när jag testade på plåtslageri i 1:an var jag fast och tröttheten var som borta, berättar han om utbildningsvalet.

Uttagningar i 17 skolor
Den 24-27 januari hölls uttagningstävlingar till SM i 17 gymnasieskolor runtom i Sverige, där 101 plåtslagarelever deltog. Varje skola skickade sedan in det bästa tävlingsbidraget till en central jury för bedömning. Nu har sex finalister utsetts och går därmed vidare till SM-finalen i Katrineholm den 8-9 mars, där utmärkelsen ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023” ska hämtas hem.

Hinder på tak blir utmaning
- I SM-finalen skruvas tävlingsuppgiften upp ytterligare ett snäpp. Som tillägg till den uppgift finalisterna bemästrade med bravur i uttagningstävlingarna ska de nu också hantera taktäckning, specifikt hinder på tak, berättar tävlingsledaren Magnus Karlqvist, yrkeslärare på Plåt & Ventbyråns branschskola.
---

9 mars: