onsdag 1 februari 2023

Bohuslänningar på middag hos kungafamiljen

Gunilla Martinsson från Ljungskile och Britt Älvsäter Thomasson från Strömstad var två av kungafamiljens gäster vid årets Sverigemiddag på Kungliga slottet den 20 januari.

Gruppfoto
Västra Götalands representanter med respektive på årets Sverigemiddag. Från vänster George Braun och Dorothy Braun, landshövding Sten Tolgfors och Karin Larsson, Vibeke Ekström och Lennart Karlsson, Gunilla Martinsson och Göran Martinsson, Britt Älvsäter Thomasson.
Bild från Länsstyrelsen, foto: Jonas Borg

Middagen har arrangerats av kungafamiljen sedan 2013 för att uppmärksamma personer som gör betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt, berättar Länsstyrelsen Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Kungen väljer ut deltagarna
På middagen deltar representanter från kultur, näringsliv, utbildning, idrott och föreningsliv från alla Sveriges län samt landshövdingar. Det är landshövdingen i varje län som skickar in förslag på personer att bjuda in till Sverigemiddagen. Sedan väljer kungen ut vilka som ska bjudas in.

Från kungafamiljen deltog kungen och drottningen, kronprinsessan och prins Daniel samt prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Inledde jubileumsåret 2023
Sverigemiddagen inledde också jubileumsåret 2023 som uppmärksammar kungens 50 år på tronen samt 500-årsminnet av valet av Gustav Vasa till Sveriges kung, skriver Kungahuset på sin webbplats där de även visar bilder från festligheterna.

- För mig markerar denna Sverigemiddag inledningen av jubileumsåret. Och min familj och jag är väldigt glada över att vi får tillbringa kvällen just med er, sa kungen i sitt välkomstord.

Vid middagen var det stor premiär för kungens nya jubileumsmarsch, en present från Försvarsmusiken som nu framfördes för allra första gången. Menyn var komponerad av Årets kock 2022 Jessie Sommarström.

Gunilla Martinsson med blommor och diplom i famnen.
Gunilla Martinsson utsågs 2021
till Årets eldsjäl i Årets kökshjältar.
Bild: Västra Götalandsregionen
Tidigare måltidschef i Munkedal
Gunilla Martinsson är tidigare måltidschef i Munkedals kommun och numera verksamhetsledare för Skolmatsakademin/RISE.

"Genom kunskap och stort engagemang har Gunilla bidragit till den svenska livsmedelsproduktionen. Tillsammans med lokala producenter och leverantörer har hon varit med och utvecklat ett koncept för att stimulera den lokala och hållbara livsmedelsproduktionen i hela kommunen. Genom en aktiv dialog och ett gott samarbete läggs också grunden för en god krisberedskap.

Gunilla Martinsson utsågs till Årets eldsjäl i Årets kökshjältar 2021, ett pris som delas ut av Länsstyrelsen Västra Götaland tillsammans med Västra Götalandsregionen. I sin nuvarande roll som verksamhetsledare för Skolmatsakademin, som vänder sig till verksamma i skola och skolrestaurang, når hon ut till de flesta kommuner i Västra Götaland", skriver Länsstyrelsen.

Ordförande för Brottsofferjouren
Britt Älvsäter Thomasson är ordförande för Brottsofferjouren i Fyrbodal. Dessförinnan var hon ordförande i Brottsofferjouren Strömstad-Tanum under fem år.

"Britt har ett flerårigt engagemang för brottsutsatta. Hon har med stort engagemang lyft fram situationen för brottsoffer och deras anhöriga, gett råd och stöd och hittat nya vägar för att stärka det lokala arbetet genom Idéburet offentligt partnerskap (IOP-avtal)", skriver Länsstyrelsen.

I sitt tidigare yrkesliv var Britt Älvsäter Thomasson personalchef på AB Volvo personvagnar i Göteborg.

Ytterligare två personer hade valts ut att representera Västra Götaland vid årets Sverigemiddag: Vibeke Ekström, samordnare vid Mölndals stad, och George Braun, tidigare ordförande för Judiska församlingen i Göteborg.