tisdag 12 juli 2022

Elitlopp på cykel körs genom Bohuslän

Uppdaterad 18 juli /
10 augusti blir det cykling på världsnivå genom Bohuslän. Det är andra etappen av "Tour of Scandinavia - Battle of the North" som startar i Mollösund på Orust med målgång i Strömstad.

Stor klunga av cyklister i uppförsbacke
Bild från "Ladies Tour of Norway" 2021
Bild: Tour of Scandinavia / Eventfotografene

Tour of Scandinavia är ett skandinaviskt etapplopp för damer på World Tour-nivå genom tre länder: Danmark, Sverige och Norge.

- Det är ett av de allra största loppen i världen. Det är att jämföra med Le Tour de France och Giro d'Italia. Det är stort att det hamnar här på Orust, säger Henån-bördiga Sara Olsson i ett Facebookinlägg från Orusts Sparbank.

"Absoluta världseliten"
Under sin karriär körde hon för landslaget, var proffs i tre olika länder och har bland annat vunnit kortbane-SM och som junior slutat tia på tempo-EM. Tour of Scandinavia hette tidigare Ladies tour of Norway, en tävling som Sara Olsson själv kört flera gånger.

- Det brukade vara en av årets mest uppskattade tävlingar så den har ett bra rykte redan innan namnbytet. Det är den absoluta världseliten som kommer, säger hon till Orusts Sparbank.

Liten klunga cyklister med följebilar bakom och mc med filmkamera bredvid.
Bild från "Ladies Tour of Norway" 2021.
Bild: Tour of Scandinavia / Eventfotografene

Tour of Scandinavia körs i sex etapper med start Köpenhamn - Helsingör 9 augusti och avslutning Lilleström - Halden 14 augusti.

Över Bokenäset och längs kusten
Etapp två mellan Mollösund och Strömstad är 154 kilometer lång. Cyklisterna lämnar Orust via Nötesundsbron och fortsätter över Bokenäset mot Saltkällan/Munkedal. Där går tävlingen längs gamla E6 för att vid Gläborg vika av västerut och sedan körs kustvägen genom bland annat Hamburgsund, Grebbestad och Fjällbacka i färden mot Strömstad.

Barnlopp i Mollösund
Parallellt med damernas elitlopp körs också bland annat "Tour of Norway for kids". I Mollösund den 10 augusti körs också "Orusts Sparbank childrens cycling race", för barn 3-12 år.
---