tisdag 17 augusti 2021

Fransk hip hop intar Oljeberget

Uppdaterad 23 augusti /
Sex dansare på en byggställning vid Oljeberget i Skeppsviken. Den franska dansgruppen Compagnie Dyptik sprider Göteborgs dans- och teaterfestival till Uddevalla när de gästar staden den 25 augusti.

Föreställningen D-Construction med sex dansare på scen med byggnadsställning till höger och publik runt om scenen.
Compagnie Dyptik - D-Construction
Bild: Göteborgs dans- och teaterfestival

- Nu har du chans att se ett internationellt känt danskompani i en föreställning som du annars bara kan se i storstäder. Här i Uddevalla är dessutom föreställningen på en väldigt speciell och vacker plats, säger kultursamordnare Kim Jondell till kommunens webbplats.

Festival i ny skepnad
Göteborgs dans- och teaterfestival startade 1994 och ställdes förra året in på grund av pandemin och när den nu kommer tillbaka är det i en helt annan form än tidigare. Invigning sker 25 augusti och festivalen sträcker sig sedan ett helt år framåt, där festivalprogrammet släpps löpande.

Flera av föreställningarna kommer även att ges på andra platser i regionen, och Uddevalla är alltså en av orterna i programmet för augusti.

Hip hop-kompani med bas i Saint-Etienne
Festivalen inleds fredag 20 augusti och det är just Compagnie Dyptik som är först ut med sin hip-hop- föreställning D-Construction i Bältesspännarparken. Därefter turnerar gruppen vidare till Mölndal, Tjörn och så Uddevalla 25 augusti.

Compagnie Dyptik är ett hip-hop-kompani som grundades 2012 av de två koreograferna Mehdi Meghari och Sauhail Marchiche, med bakgrund i breakdance. Kompaniet har sin bas i Saint-Etienne i Frankrike, skriver festivalen på sin webbplats.