lördag 5 juni 2021

Kvinna åtalas för djurplågeri - gav inte katterna vård

En Uddevallakvinna i 55-årsåldern åtalas för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen. Detta sedan kvinnan trotsat direktiv från länsstyrelse och veterinär vilket ledde till att hennes ena katt självdog och den andra måste avlivas.

Det var på hösten 2019 som länsstyrelsens djurskyddskontrollanter besökte kvinnan efter tips om att hennes katter for illa, berättar Bohusläningen.

Bägge katterna var då mycket magra och den ena visade tecken på sjukdom, och kvinnan fick föreläggande om att se till att katterna åt upp sig.

Skulle tvångsomhändertas
Vid besök i mars 2020 var den ena katten mycket mager och kvinnan fick föreläggande om veterinärundersökning eller avlivning. När detta inte skedde beslutades om att tvångsomhänderta katterna. När detta skulle ske en vecka senare berättade dock kvinnan att den ena katten hade självdött.

Den andra katten togs till veterinär men var i så dåligt skick att den måste avlivas. Veterinären konstaterade "underhull, mycket tovig päls, riklig tandsten, parodontonit och smärta från munnen, vilket varat under i vart fall minst sex månader", skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

Den åtalade kvinnan förnekar brott. Hon har hela tiden motsatt sig länsstyrelsens och veterinärens bedömningar och håller inte med om att det varit något fel på katterna, skriver Bohusläningen.
---