onsdag 7 april 2021

Uddevalla i fokus för kamp mot marknadshyror

Hyrorna i Uddevalla har blivit ett av Hyresgästföreningens vapen i kampen mot marknadshyror. Kommunen är en av nio som ingår i organisationens verktyg Marknadshyreskollen, som lanserades på onsdagen.

""
Bild: Hyresgästföreningen

Bakgrunden till Hyresgästföreningens satsning och intensiva påverkansarbete är en utredning om att införa så kallad fri hyressättning i nyproduktion. Ett betänkande är beräknat till den 31 maj i år. 

Beroende på förslagen i utredningen hävdar Hyresgästföreningen att det kan vara första steget mot marknadshyror i Sverige, något organisationen starkt motsätter sig.

Rapport: Uddevallas hyror skulle höjas 26 procent
För ett par veckor sedan presenterade Hyresgästföreningen marknadshyresrapporter för nio kommuner varav Uddevalla var en. Om marknadshyror infördes skulle det leda till höjda hyror med i genomsnitt 26 procent i Uddevalla, enligt rapporten.

"Verklighetsfrånvänd"
Kritiken från motparten Fastighetsägarna är dock mycket kraftig. Till exempel ifrågasätter organisationens samhällspolitiske chef Martin Lindvall hur man kommit fram till de förmodade marknadshyrorna:

- Beräkningsmetoden är verklighetsfrånvänd. Från att vanligtvis ifrågasätta nationalekonomiska modeller sväljer Hyresgästföreningen här en tveksam sådan och gör den till kärnan i ett politiskt budskap. Att beräkna och siffersätta med så många orimliga antaganden … det är oseriöst, säger han till Hem&Hyra.

- Vem tror på allvar att det går att höja med i genomsnitt 26 procent i Uddevalla? Skulle lägenheterna bli uthyrda till de här nivåerna? Nästa gång föreslår jag att konsulterna ringer några bostadsbolag och frågar, säger Martin Lindvall vidare.

"Fortsättning på vårt påverkansarbete"
Efter de nio rapporterna blir nu Marknadshyreskollen nästa steg för Hyresgästföreningen.

- Det är en fortsättning för vårt påverkansarbete mot marknadshyror. Vi vill ge politikerna information om hur ett sådant förslag kan komma att slå mot hyresgästerna och upplysa landets hyresgäster om konsekvenserna, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.

""
Marie Linder
Foto: Filippa Ländin/Hyresgästföreningen

Med Marknadshyreskollen kan användaren söka via en karta eller genom att skriva in valfri adress. Beroende på stadsdel och stad får man information om nuvarande genomsnittliga hyra, förändrad hyra med ett system med marknadshyror och vilka konsekvenserna blir för privatekonomin i form av minskat konsumtionsutrymme, beskriver organisationen sin tjänst.