lördag 24 april 2021

"Årets byggkvinna" tar fighten för arbetsmiljön

31-åriga Emmalena Andersson från Uddevalla har utsetts till "Årets byggkvinna 2021".
Hon har i sin roll som plåtslagare och byggchef bidragit till en bättre arbetsmiljö på såväl företaget hon är verksam i som i branschen, skriver Plåt- och ventföretagen i ett pressmeddelande.

Emmalena Andersson
Emmalena Andersson
Bild: Byggföretagen

Priset är nyinstiftat och Emmalena Andersson blir alltså första pristagaren. Hon arbetar idag på företaget Plåtslageri1 i Nödinge, men är också verksam som egen företagare. Hon föreläser till exempel i skolor och hjälper tjejer hitta bra praktikplatser.

Emmalena Andersson har 15 år i branschen och har i den blivit en profil genom sitt arbete och sina insatser för förändring.

Juryns motivering:
"Emmalena har gjort en imponerande resa från det att hon började arbeta som plåtslagare i ung ålder till att idag arbeta med frågor som utvecklar hela byggsektorn. Hon arbetar bland annat aktivt med att förbättra arbetskulturen, vilket är en av branschens viktigaste frågor. Vi imponeras av hennes driv och ser fram emot att följa hennes fortsatta resa".

- Priset betyder mycket för mig men även andra, då det visar hur viktigt det är att jobba med frågorna kring arbetsmiljö, jämställdhet och hela vår kultur i företagen. Det jobbet jag gör, gör skillnad, säger Emmalena Andersson. 

Emmalena Andersson uppe i en byggnadsställning
Foto: Boel Ferm / Plåt- och ventföretagen

Priset ”Årets byggkvinna” är ett samarbete mellan Byggföretagen och medgrundaren Sandra Mobaraki, även kallad Byggsandra. Hon sitter även i juryn tillsammans med bland andra Catharina Elmsäter-Svärd, vd för branschorganisationen Byggföretagen, och Johan Lindholm, ordförande för fackförbundet Byggnads.

Till tävlingen hade totalt 266 nomineringar skickats in.
---
Plåt- och ventföretagen: Hon blev Årets byggkvinna 2021

3 juni:

30 juni: