tisdag 9 mars 2021

Man åtalas för sex rån - hotade med vapen i Ljungskile

En man i 40-årsåldern åtalas för sex olika rån under kort tid i mellersta och södra Bohuslän, bland annat mot Shell i Ljungskile den 17 december 2020.

Ingången till Uddevalla tingsrätt
Foto: Jörgen Andersson

Rånsviten inleddes den 6 oktober i Jörlanda, Stenungsund, där mannen med muntliga hot mot personal i en butik kom över 3 000 kronor i kontanter.

19 oktober stal han kontanter och cigaretter till ett värde av 18 825 kronor i en livsmedelsbutik i Rönnäng, Tjörn, och hotade då personal med en pistol som senare visade sig vara en kolsyrepistol.

Nästa brottsplats blev en butik i Varekil, Orust, där mannen 25 oktober med muntliga hot mot personal fick med sig kontanter, cigaretter och en så kallad tömningsbox till ett värde av cirka 30 000 kronor.

Pistol vid Ljungskilerånet
17 december skedde så rånet mot Shell i Ljungskile. Den åtalade riktade en pistol som senare visade sig vara en attrapp mot personal och ropade "detta är ett rån, ge mig pengarna" och "skynda dig så skadar jag dig inte" eller liknande uttalanden. Det rånet gav 2 872 kronor. I åklagarens bevisning ingår bland annat film från övervakningskamera.

Dagen efter, 18 december, rånades en bensinstation i Kungälv på cigaretter till ett okänt värde. Denna gång hotades personal med en pistol som senare visade sig vara en luftpistol.

Sista rånet begicks två dagar senare då ännu en bensinstation utsattes, denna gång i Stenungsund. Bytet blev 17 cigarettpaket till ett värde av 986 kronor. I samband med detta rån identifierades rånaren och han kunde senare gripas i sitt hem, berättar Bohusläningen.

Hävdar skulder till kriminella
Mannen medger det inträffade men förnekar brott. Han uppger att han tvingats till gärningarna på grund av stora skulder till ett kriminellt nätverk, och ska även ha varit utsatt för skenavrättningar och andra hot. Även familjemedlemmar ska ha hotats.

Skulder till något kriminellt nätverk har inte kunnat styrkas men utesluts inte av åklagaren. Att mannen har skulder till andra personer är klarlagt, skriver Bohusläningen.

Inbrott och skadegörelse
Mannen åtalas även för grov stöld efter ett lägenhetsinbrott i Stenungsund i september. Mannen nekar till detta brott. Han erkänner däremot skadegörelse vid ett annat tillfälle i september i Stenungsund då han krossade en fönsterruta.
---