måndag 1 mars 2021

Kvinnostatyn i centrum får sitt namn

Uppdaterad 8 mars /
Nu är det bestämt vad kvinnostatyn på Norra Drottninggatan ska heta. Namnet avslöjas när statyn invigs i en direktsändning på Internationella kvinnodagen 8 mars.

Statyn som är gjord av konstnären Peter Linde kom på plats i september, och fram till 5 februari har Uddevallaborna kunnat skicka in namnförslag. 84 förslag har kommit in och en jury har nu beslutat om det vinnande bidraget, skriver Uddevalla kommun.

Del av större program
Invigningen är bara en del i ett större program som sänds live via Bohusläns museums webbplats. Programmet har döpts till "Mod och demokrati" vilket anspelar på 100 år av allmän rösträtt i Sverige och på modet som driver människor i kampen för lika rättigheter, skriver kommunen.

Ny stadsvandring i appen Upplev Uddevalla
Programmets första del inleds med att Jienny Gillerstedt, utställningsproducent på Bohusläns museum, bjuder på en historisk stadsvandring längs platser med koppling till Uddevallas kvinnliga rösträttskämpar.

Vandringen finns också tillgänglig från 8 mars i appen Mitt Uddevalla.
- Platsens historia är en del av vår identitet och det här är definitivt något vi kan vara stolta över i Uddevalla. Det här är också berättelser som inte direkt är omtalade i historieböckerna, så välkommen att lära dig mer om Uddevallas historia, säger Destination Uddevallas verksamhetsledare Roger Salomonsson i ett pressmeddelande.

8 mars:
Uddevallabloggen: Det blev namnet på kvinnostatyn

16 mars: