lördag 21 november 2020

Fängelse för stölder med hjälp av störningselektronik

En 22-årig man döms av Uddevalla tingsrätt till tre månaders fängelse för stölder och stöldförsök i elektronikbutiker i bland annat Uddevalla. Vid stölderna har mannen i sin jacka burit utrustning för att störa ut butikernas larmsystem.

Mannen greps under visst tumult efter ett stöldförsök på Elgiganten på Torp i oktober, har Bohusläningen tidigare berättat. Han och en kumpan försökte då stjäla två förpackningar med hörlurar men vid kassan återvände mannen in i butiken och lade tillbaka förpackningarna eftersom han förstod att han blivit upptäckt av butiksväktare.

För denna händelse döms mannen för stöldförsök. Han döms också för stölder av datorer vid två tillfällen i april och maj på Netonnet i Herrestad och av kameror i april på Nettonnet i Ullared i Falkenbergs kommun.

Störningsutrustning och korsett
Vid stölderna har mannen i sin jacka burit elektronisk utrustning för att störa ut butikernas larmsystem. Han har även burit en kroppskorsett under vilken stöldgodset stoppats.

Mannen har erkänt stölderna men nekat till stöldförsöket på Elgiganten med hänvisning till att han ångrade sig och lade tillbaka hörlurarna.

Förutom fängelsestraffen ska den dömde också betala skadestånd till Netonnet med sammanlagt cirka 17 000 kronor.

Utvisas inte
Åklagaren hade också yrkat på utvisning men denna yrkan avslås av tingsrätten. Mannen är medborgare i ett EES-land och tingsrätten anser inte att de krav som då krävs för utvisning är uppfyllda.

Mannen dömdes i december 2019 för stöld och fick då villkorlig dom och dagsböter genom ett så kallat strafföreläggande.

Hans kumpan är ännu på fri fot och den dömde mannen har inte kunnat eller velat uppge hans identitet.

Den dömde har suttit häktad sedan gripandet på Elgiganten. Tingsrätten säger i sin dom att han fortsatt ska sitta i häkte tills fängelsedomen vinner laga kraft. Detta på grund av risk för fortsatt brottslighet och risk för att han rymmer.
---