söndag 4 oktober 2020

Ljungskile SS klart för Seglingsallsvenskan 2021

Bild på fören på en kappseglingsbåt i vattnet.
Bild: Svenska Seglarförbundet /

Uppdaterad 6 oktober /
Ljungskile Segelsällskap tar plats i den svenska kappseglingens finrum Allsvenskan nästa år. Detta efter en tredjeplats i helgens kvaltävlingar i Marstrand.

"Vad kul att ni sätter LjSS på seglingskartan igen. Stort grattis", lyder en av många hyllningar och gratulationer i seglingsklubbens Facebookgrupp efter helgens bedrift.

I Allsvenskan Segling möts de 18 bästa kappseglingsklubbarna i landet i en serie med fyra deltävlingar. På grund av Coronasituationen försenades årets start och kortades till endast två deltävlingar. Vinnare av Allsvenskan blev Stockholmsklubben KSSS som därmed tog sitt femte guld på sex år.

Tre platser på spel i kvalet
De tre sist placerade klubbarna tvingas kvala och i år blev det SS Kaparen, SS Åmålsviken och Strängnäs SS. De utmanades av fyra andra klubbar om de tre platserna till 2021 års allsvenska: Gamla Stans Yachtsällskap, Ekerö BK, Vänersborgs SS och Ljungskile SS.

Ungt lag knep tredjeplatsen
Kvaltävlingen i  Marstrand avgjordes i sex race och slutade med att Åmålsviken och Strängnäs blir  kvar i Allsvenskan, men däremot inte SS Kaparen. Den tredje allsvenska platsen kneps istället av Ljungskile, som ställde upp med ett ungt lag bestående av Hanna Wallström (rorsman), Aron Wärnberg (batteri), Simon Hansen (fördäck) samt Johan Barne (trim/taktik).

Hela klubben involveras
Nu behöver klubbens allsvenska trupp bli större eftersom en seglare bara får delta vid maximalt två av de fyra deltävlingarna, berättar Bohusläningen.
- Vår plan är att detta är något som involverar hela klubben i alla åldrar. Vi har velat detta i klubben i flera år men vi har känt att vi måste få våra ungdomar och seglare att vara redo, säger klubbtränaren Helena Barne till tidningen.