söndag 13 september 2020

Legendariska Nynningen till UddevallaKassettFestivalen

Svartvit gruppbild på Nynningens medlemmar.
Foto: Nynningen, Bo Harringer /

Nynningen, ett av Sveriges mest framstående proggrockband, kommer till årets upplaga av UddevallaKassettFestivalen.

Festivalen arrangeras 29-31 oktober och är den femtonde i ordningen. På grund av corona-restriktionerna finns i dagsläget bara 50 fysiska platser och dessa kommer i första hand att erbjudas medlemmar i arrangörsföreningen UddevallaKassetten, skriver föreningen i evenemanget på Facebook. Men festivalen kan följas av vem som helst genom streaming, och möjlighet finns då att swisha ekonomiskt stöd till föreningen eller direkt till artisterna.

Bildades 1971
Nynningen, som spelar på festivalens första dag 29 oktober, bildades 1971 och släppte flera klassiska album på 70-talet. Bandet turnerade till 1980, och gjorde återkomst vid Pustervik 2016.

Under september och oktober har de turnerat med bland andra Sven Wollter som gästartist, och i oktober släpper de sitt sjätte album, "Allting börjar klarna". I mars var bandet en av de grupper och artister som spelade vid en aktion i Lysekil till stöd för kampen mot Preemraffs planerade utbyggnad.

I bandet ingår bland andra Bengan Blomgren (elgitarr, medlem sedan 1972, tidigare medlem i bland annat Tottas Bluesband och Nationalteaterns Rockorkester), Nikke Ström (bas, medlem sedan 1973, tidigare medlem i bland annat Tottas Bluesband och Natonalteaterns Rockorkester), och bandets grundare Tomas Forssell (elgitarr och sång).

Övriga artister som hittills presenterats för festivalen är TisDass (Niger), Berg & Bedragare och Black House Hill.
---