onsdag 12 augusti 2020

Ulrika skriver om att fastna i en våldsam relation

Porträttbild på Ulrika Jannert Kallenberg
Foto: Regina Andersson /

Uppdaterad 22 augusti /
21 augusti släpps Ljungskileförfattaren Ulrika Jannert Kallenbergs självbiografiska roman "Det enda jag kan göra är att gå". I boken berättar hon öppet och ärligt om hur det är att fastna i en våldsam relation.

Bokens omslag.
Boken skildrar en våldsam relation som Ulrika var i när hon i 20-årsåldern bodde i USA och Tyskland, berättar Bohusläningen.

- Jag vill berätta min historia. För den är viktig. Alla andra människors berättelser om våld i nära relationer är också viktiga. Och jag är glad över att just jag nu fått möjlighet att berätta min, säger Ulrika Jannert Kallenberg i ett pressmeddelande.

Omöjligt att bryta sig loss
Romanen visar hur våld i nära relationer börjar med ibland knappt märkbara signaler som ökar successivt och blir allt mer begränsande. Efter ett tag är greppet så hårt att det är omöjligt att bryta sig loss. Förnedringar och tillsägelser kan plötsligt övergå till livshotande våld, skriver hennes förlag i pressmeddelandet.

- Min förhoppning är att den här boken ska ge kunskap om när det är dags att vara vaksam. Jag hoppas också att boken kan bli en spegel för dem som drabbats, något att känna igen sig i - för du är inte ensam!, säger Ulrika.

Debuterade med bok om pappans självmord
År 2015 debuterade hon med boken "Döden ingen talar om", som handlar om hur det var att växa upp med en pappa som tagit sitt liv och om den tystnadskultur som omgav henne. Året efter fick boken Suicide Zeros hedersomnämnande för bästa rapportering om självmord.

Översättare och redaktör
Ulrika Jannert Kallenberg bor i Ljungskile, är gift och har en dotter. Bakgrunden är som journalist, men hon är också utbildad litterär översättare och har översatt ett tjugotal böcker. Hon är även verksam som redaktör och skrivledare, med mera.

Release online
Redan 19 augusti bli det en digital release av boken. Då medverkar även Anders Sandberg, socionom med många års erfarenhet av arbete med mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Moderator är Lena Gunnarsson, journalist och verksamhetsutvecklare med spetskompetens inom jämställdhet.