måndag 13 juli 2020

Nathalia Edenmont ställer ut på Bohusläns museum

Natalia Edenmonts fotoverk Not amused - kvinna i klänning av en mängd blommor och blad i höstiga färger.
"Not amused", med konstnären själv som modell.
Bild: Bohusläns museum/Creative Commons/

Uppdaterad 5 september /
Den internationellt kända och omdebatterade konstnären Nathalia Edenmont ställer ut på Bohusläns museum. 5 september invigs hennes utställning Seasons.

Nathalia Edenmont slog igenom med sin fotokonst i Sverige i början av 2000-talet. Hon har hyllats men även kritiserats och granskats rättsligt för att bland annat ha använt döda djur och djurdelar i iscensättningar som hon sedan fotograferat.

Hon bor i Stockholm men är även representerad gå galleri i New York, och har haft flera utställningar i USA under senare år.

Klänningar av tusentals blommor och frukter
I utställningen Seasons visas framförallt ett urval kvinnoporträtt, många av dem iklädda klänningar skapade av tusentals riktiga blommor och frukter, skriver Bohusläns museum i sin presentation av utställningen. Verken bär på tydliga referenser till konsthistorien och tanken är att utställningen ska korrespondera med målningen "De fyra årstiderna" av Jan Breughel d. ä, som ingår i museets Johnssonsamling. I detta verk sammanför konstnären bland annat existerande djur och växter med fantasibilder.

Växte upp på Krim
Nathalia Edenmont är 50 år gammal och uppvuxen i Jalta på Krimhalvön i forna Sovjetunionen. Hon kom till Sverige 1991 och har bland annat studerat på Forsbergs International School of Design i Stockholm.

Ny film presenteras
Vid invigningen 5 september introduceras utställningen av Agneta Von Zeipel, curator i Konsthallen. Därefter presenterar kulturjournalisten och filmaren Neta Norrmo sin nya film om Nathalia Edenmont.

I museets hörsal kan man under dagen se SVT:s dokumentär Unlimited om konstnären.

Museet kommer att livesända invigningen via sin Facebooksida.

Medverkar inte själv
Nathalia Edenmont kommer med anledning av de rådande omständigheterna själv inte medverka vid öppningen, skriver museet i ett nyhetsbrev. På grund av coronasituationen begränsas också antalet personer på plats. Föranmälan krävs liksom anmälan i museets reception.

Utställningen pågår på Bohusläns museum till den 10 januari 2021.
---