måndag 1 juni 2020

Uddevalla blir modellkommun för digitalisering inom äldreomsorgen

Tecknad bild av videosamtal mellan en äldre och en yngre kvinna.
(Illustration: SKR)

(Uppdaterad 13 juni)
Uddevalla har utsetts till en av tio kommuner i landet som ska fungera som modell för äldreomsorgens digitalisering.
De tio kommunerna ska tillsammans med Sveriges kommuner och regioner (SKR) stötta andra kommuner med kunskap om digitala tjänster och välfärdsteknik.

- Det är jätteroligt att vi kommer med i detta, det är en väldigt bra möjlighet för Uddevalla att ta ett ytterligare kliv i det digitala arbetet, säger socialchef  Roger Granat på kommunens webbplats.
- Vi har en demografisk utmaning de kommande åren med allt fler äldre, detta är en pusselbit för att klara det både ekonomiskt och personalmässigt, säger Roger Granat.

Kommuner som kommit lite längre
Alla tio kommunerna har kommit lite längre i att implementera digitala lösningar i äldreomsorgen, skriver SKR i ett pressmeddelande:
"De är starka var och en för sig och har tillsammans en mycket bra samlad kompetens. De tio kommunerna kompletterar även varandra bra när det gäller styrkeområden, geografi och kommunstorlek."

Uddevalla testar medicinrobot
Inom äldreomsorgen har Uddevalla redan kommit långt vad gäller automatisering av flera processer vad gäller avgiftshantering, hjälpmedelsfakturor och liknande, skriver kommunen. Till exempel antecknar sedan flera år hemtjänstpersonalen direkt i mobilen när de är på besök hemma hos vårdtagare, digitala trygghetslarm och dörrlås används och just nu pågår testning av en medicinrobot som kan påminna vårdtagaren om när det är dags att ta medicin.

Pengar och stödfunktion
De utvalda kommunerna får ett extra ekonomiskt stöd på 1,5 miljon kronor var för att bland annat möjliggöra tid för kunskapsspridning.
SKR har också skapat ett kompetenscenter som särskilt ska stödja de tio modellkommunerna och tillsammans med dem hjälpa andra kommuner i digitaliseringsarbetet.

Förutom projektpengarna får kommunen också statsbidrag med en miljon kronor om året i tre år för ökad digitalisering inom äldreomsorgen, skriver Bohusläningen.

Utöver stöttningen till andra kommuner ska modellkommunerna fortsätta att införa digitala lösningar i den egna kommunen för att få kunskap och erfarenhet som kan komma hela landet till del.

De utvalda modellkommunerna är:
Borås
Eskilstuna
Grästorp
Kalmar
Karlstad
Kramfors
Lund
Skellefteå
Uddevalla
Övertorneå
---

SKR: Modellkommuner ska stärka äldreomsorgens digitalisering9 oktober: