torsdag 25 juni 2020

Nytt liv för anrik vandringsslinga på Gustafsberg

Parken med Societetshuset på Gustafsberg.
Gustafsbergsparken med Societetshuset ligger i mitten av vandringsslingan.
Foto: Jenny Martinsson, Uddevalla kommun/

Uppdaterad 28 juni /
Den anrika vandringsslingan "Jorden runt" på Gustafsberg har fått nytt liv inom ramen för projektet "Gustafsberg - platsens berättelser". Nya informationsskyltar har också satts upp i området.

På skyltarna lyfts Gustafsbergs historia som badort och internatskola fram.

"Vandringsslingan möjliggör att åter kunna ta stärkande promenader i enlighet med Dr. Marins ordination, kurortens första badläkare",  skriver Destination Uddevalla i ett Facebookinlägg från en pressvisning som hölls på onsdagen.

Det är Destination Uddevalla som driver projektet i samverkan med Gustafsbergsstiftelsen, Bohusläns museum och Uddevalla kommun.

Totalt 5,5 kilometers promenad
Totalt har 1,9 kilometer stig rustats upp. Tillsammans med Strandpromenaden och Bodeleån har vandringsslingan blivit 5,5 kilometer, men med möjlighet att bara gå kortare delar av den. Några avslutande delar av slingan kommer att göras klara nästa vecka, berättar Destination Uddevalla i ett pressmeddelande.

I arbetet med slingan har bland annat flera broar fått byggas, varav en hela 30 meter lång över sumpmark, berättar Bohusläningen.

Skolpojkarnas lekgrotta lyfts fram
På Gustafsberg grundades i slutet av 1700-Sveriges första internatskola. Skolpojkarna lekte i en grotta som också har lyfts fram i projektet.

Projektet har kostat cirka 1,2 miljoner kronor, berättar Bohusläningen. Pengarna kommer framför allt från EU-stödda utvecklingsorganisationen Leader Södra Bohuslän.
---


Uddevallabloggen.se: Här har du kartan med de nya vandringslederna på Gustafsberg