torsdag 4 juni 2020

Kulturarv och förskola - ny skrift om prisat projekt

Barn i gula västar som gräver runt ett föremål i marken.
Bild: Bohusläns museum

Bohusläns museums mångåriga projekt om hur förskolor kan arbeta praktiskt med kulturarv har fått en internationell utmärkelse. Och nästa år ska representanter för muséet föreläsa om arbetet vid en världskonferens i Athen.

För att stötta och inspirera förskolor att arbeta med kulturarv i undervisningen har museet nu också släppt skriften ”Allt från dinosaurier till mormor - från baktid till framtid".

Levt som förr i tiden
Projektet är ett samarbete mellan muséet, Matildaskolan, Bokenäs hembygdsförening och Bohusläns hembygdsförbund. Barn från Matildaskolans förskolor har bland annat fått pröva att leva som förr i tiden, och utforskat teman som tid, återbruk, gamla föremål och kulturarv. De har även varit medproducenter till flera utställningar på Bohusläns museum, berättar museet i ett pressmeddelande.

Utmärkelse och världskonferens
Projektet har belönats med en utmärkelse av OMEP, en internationell organisation som arbetar för barns uppväxt och utbildning i mer än 60 länder. I samband med utmärkelsen kommer samarbetet nämnas som föredömligt arbete i UNESCOs årliga rapport ”UNESCO’s Education 2030 Program”.

Detta har också lett till att Elisabeth Corsander, museipedagog och etnolog på Bohusläns museum och Marika Russberg, kulturarvskonsulent på Bohusläns museum och Bohusläns hembygdsförbund kommer att föreläsa om arbetet på OMEPs världskonferens i Athen 2021, skriver museet.
---