onsdag 23 oktober 2019

Uddevalla först ut - hemsjukvårdens journaler delas med andra vårdgivare

Foto: rawpixel/Pixabay.com
(Uppdaterad 24 oktober)
Uddevalla kommun blir första kommun i Västra Götaland att föra in hemsjukvårdens patientjournaler i ett gemensamt digitalt system med andra vårdgivare. Det innebär ett smidigare samarbete mellan sjukhus, primärvård och kommunens hemsjukvård.

- Detta blir jättebra. Hälso- och sjukvårdspersonal kan snabbare få reda på viktig information och det blir mer patientsäkert, säger Christer Fransson, avdelningschef för hälso- och sjukvård inom socialtjänsten, på kommunens webbplats.

"Behöver utbyta information"
- Vårdcentralen, kommunen och sjukhusen som är tre vårdgivare har patienten ihop, med gemensam vårdnad i olika delar. Vi behöver utbyta information om patienterna, säger kommunens projektansvariga Eva Hansson till Bohusläningen.

Patienten kan säga nej
Endast behörig personal ska få läsa journalerna, och dessutom krävs samtycke från patienten. Den patient som inte vill att en vårdgivare ska ha tillgång till samtliga journaler kan säga nej, och då läggs en spärr in i systemet.

Ska gå att logga in och läsa på 1177.se
Från februari blir det också möjligt för alla patienter som fått vård av kommunen att ta del kommunens hälso- och sjukvårdsjournaler genom att logga in via 1177 Vårdguidens hemsida 1177.se.
--