fredag 18 oktober 2019

Flytande soptunna ska testas i Bäveån

(Uppdaterad 21 oktober)
Uddevalla kommun har fått en flytande soptunna avsedd för havet i gåva från Uddevalla hamn. Uppfinningen heter Seabin och kan samla upp skräp ur vattnet.

- Det är jättekul att vi fått detta i gåva, vi är väldigt tacksamma. Seabin är en smart uppfinning och den ligger helt i linje med vårt arbete att se till att mindre skräp och plast hamnar i havet, säger Fredrik Stengavel, chef för gatu- och parkenheten, på kommunens webbplats.

Ska installeras till våren
- Vår tanke är att installera denna soptunna till våren, gärna centralt placerad i Bäveåns utlopp nära Bohusläns museum. Vi tror att det kan vara en bra plats med ett naturligt flöde där vi kan se hur den fungerar och hur ofta den behöver tömmas, säger Fredrik Stengavel.

Gjord av återvunnen plast
Soptunnan, som är gjord av återvunnen plast, rymmer 20 liter skräp och klarar av att bära 20 kilo. Kostnaden för den är ungefär 55 000 kronor, berättar Bohusläningen.
- Det är en bra symbol för rent hav, vilket är en stor ambition hos oss. Förhoppningsvis tillkommer det fler, men detta kan vara starten på något, säger Uddevalla Hamnterminals ordförande Rolf Jonsson till SVT Väst.
---