söndag 2 december 2018

Alexandra kan få "Världens tuffaste jobb"

Alexandra Strömdahl
Bild: We Effect

(Uppdaterad 5 december)
80-timmarsveckor med 1,50 kronor i timlön – i stekande hetta i södra Afrika. Det är vad som kan vänta Alexandra Strömdahl från Uddevalla inom kort. I konkurrens med över 200 sökanden är hon en av tio kvinnor som gör upp om att få ”Världens tuffaste jobb” – att arbeta som bonde i Zambia.

Om 27-åriga Alexandra Strömdahl får jobbet kommer hon ta ledigt från sitt jobb med förebyggande hälsa inom företagshälsovården. Istället kommer hon under tre veckor i vinter arbeta sida vid sida med den zambiska bonden Florida Shanzala Sikufa i en by utanför staden Mumbwa, nordväst om Lusaka.

"Vill göra skillnad"
- Jag hoppas innerligt att jag får åka, för jag brinner både för kvinnor och miljö och jag vill göra skillnad. Det här är ett steg på vägen, säger Alexandra Strömdahl i presentationsvideon hos biståndsorganisationen We Effect, som arrangerar tävlingen.
Syftet med projekt är att öka kunskapen om och engagemanget för kvinnors situation på landsbygden i de länder där We Effect arbetar, skriver organisationen i ett pressmeddelande. Personen som får jobbet kommer rapportera om sina upplevelser på plats, så att fler människor i Sverige får upp ögonen för kvinnornas utsatta situation.

Avgörs i början av december
Vem som slutligen får jobbet tillkännages i början av december. Anställningen pågår från 15 januari till 10 februari 2019.
Det är fjärde gången som We Effect rekryterar en kvinna från Sverige till Världens tuffaste jobb. Tidigare år har personen arbetat i Kenya, Uganda och Malawi.
---
> We Effect: Vem får världens tuffaste jobb?
5 december:
> We Effect: Smådjursveterinär från Lanna rekryteras till ”världens tuffaste jobb”