onsdag 21 februari 2018

Teknikjätten Garmin köper Uddevallaföretag

Skärmbild från Trigentic/EmpirBus webbplats.
(Uppdaterad 24 feb)
Det internationella storföretaget Garmin köper företaget Trigentic AB i Uddevalla.
- Vi är mycket glada över att slås ihop med Garmin, ett av de mest respekterade varumärkena inom den marina industrin, säger Trigentics VD Magnus Jirheim i ett pressmeddelande.


Trigentic hette tidigare EmpirBus AB och det är under detta varumärke som företagets produkter och tjänster marknadsförs. Bland annat utvecklar och säljer företaget el- och IT-relaterade produkter och tjänster till den marina sektorn.
– Vi är övertygade om att Garmin kan öka uppmärksamheten kring våra produkter och att innovativa, digitala styrningstekniker kan införas på både den marina marknaden och marknaden för fritidsfordon/husbilar, säger Magnus Jirheim.

Alla enheter ombord kan kontrolleras
Bland Garmins produkter finns bland annat olika typer av navigeringsutrustning och ljud- och bildutrustning för både yrkessjöfart och fritidsbåtar.
Med EmpirBus komponenter och Garmins multifunktionsdisplayer, kan yachter, seglare, och sportfiskare enkelt kontrollera praktiskt taget samtliga enheter på sina fartyg – från driftsystem till pumpar, luftkonditionering och infotainment, skriver Garmin i pressmeddelandet.

"EmpirBus allmänt respekterat"
- Förvärvet av Trigentic gör att Garmin på ett bättre sätt kan erbjuda OEM:s (Original Equipment Manufacturer) inom den marina marknaden och marknaden för fritidsfordon/husbilar, en komplett serie med multifunktionsdisplayer, komponenter samt ett stöd som möjliggör digitala kontroller och smarta båtfunktioner, säger Garmin Internationals VD Cliff Pemble i pressmeddelandet.
– EmpirBus är allmänt respekterat bland OEM-leverantörer, och vi ser fram emot en expansion av deras produkter globalt, säger Pemble vidare.

Ska finnas kvar i Uddevalla
Trigentic har sina lokaler i Herrestad. Garmin uppger att deras avsikt är att behålla anläggningen i Uddevalla och fortsätta jobba med bägge företagen gentemot den marina marknaden.
Några ekonomiska uppgifter om affären kommer enligt Garmin inte att offentliggöras.
Trigentic AB har tio anställda, skriver Bohusläningen.
---