tisdag 6 februari 2018

Stadshubb ska göra Uddevalla smartare

Illustration: Pixabay

Uddevalla ska få en så kallad stadshubb för Internet of Things - "sakernas internet".
En avsiktsförklaring ska tecknas som innebär att Uddevalla stadsnät blir en del av samarbetsorganisationen StadshubbsAlliansen.

- Vår investering i en Stadshubb innebär att alla som har behov av att kommunicera med LoRa-sensorer enkelt kan göra det utan att själva behöva varken bygga eller drifta en egen infrastruktur – den tjänsten kommer Uddevallas stadshubb kunna erbjuda, säger Uddevalla Energis vd Björn Wolgast i ett pressmeddelande.

Sensorer på fasta platser eller på saker
En stadshubb är en trådlös infrastruktur som med hjälp av tekniken LoRa gör det möjligt att fånga upp signaler från sensorer. Sensorerna kan vara fasta eller placerade på rörliga föremål, som uppkopplade mot nätet kan lämna och ta emot information.

Finns i tre städer
I StadshubbsAlliansen samverkar stadsnäten såväl tekniskt som affärsmässigt. Alliansen startade 2017 av Helsingborgs energibolag Öresundskraft.
Förutom i Helsingborg finns regionala stadshubbar idag i Kalmar och Karlskrona. Ytterligare åtta svenska stadsnät har hittills tecknat avsiktsförklaring om att etablera stadshubbar och tillsammans täcker de idag mer än tjugo kommuner.
---
> Wikipedia: Internet of Things