måndag 22 januari 2018

Två bohusläningar i nya "Dessertmästarna"

Richard Karlsson, Joy Harris, Ellinor Jensen Oscarsson, Fabien Jacquet, Markus Lundqvist, Sara Nilsson, Per Bäckström och Josef Assio.
Foto: Magnus Selander/Kanal 5

(Uppdaterad 22 mars)
När den sjätte omgången av Kanal 5:s "Dessertmästarna" drar igång den 14 februari har två av åtta deltagare anknytning till Bohuslän.
Markus ”Cake cowboy” Lundqvist från Lysekil är en av fyra veteraner som återvänder för revansch, medan Richard Karlsson i Grebbestad är en av de fyra nykomlingarna.

– Våra veteraner har förstås fortsatt att utvecklas sedan de var med i Dessertmästarna, och de kan kanske ha en fördel av att de vet vad de har framför sig, säger Magnus Johansson i juryn i ett pressmeddelande.

Ett steg närmare choklad-saloon
Markus Lundqvist, 38, är från Lysekil men bor och arbetar i dag i Kivik. Han deltog i säsong fyra av Dessertmästarna. Så här presenteras han av Kanal 5:

" Lysekilskillen Markus blev Cake cowboy med hela svenska folket när han skrittade in i Dessertmästarnas fjärde säsong med sin cowboyhatt. Sedan sist har han utvecklat sin egen verksamhet så att den är ytterligare ett steg närmare hans stora dröm om en choklad-saloon, och snart flyttar saloonen till ett gammalt snickeri som andas ännu mer cowboy. Han har också blivit bättre på att rida och har börjat med hästhoppning. Att arbeta med det han älskar, och på sina egna villkor, blev räddningen efter att han för några år sedan gått in i väggen och blivit sjukskriven."

Vill sätta Grebbestad på kartan
Richard Karlsson, 31, är från Göteborg men bor och arbetar nu i Grebbestad:

"Richard tillbringade sina fem första levnadsår på resa. Familjen bodde i en tolv meter lång husbil eftersom pappan proffsbowlade – och var världsmästare i bowling. Han har ärvt sin fars vinnarskalle, och spelade själv bowling på elitnivå för ett par år sedan.
Richard började jobba som kock i tjugoårsåldern, och är helt självlärd. För tre år sedan gick han från att laga luncher till att börja med fine dining, och då konstaterade han att desserterna inte höll måttet. Han började experimentera med tallriksdesserter. Hans styrka är presentationen, konstnärligheten och känslan för färg och form.
I dag arbetar han som köksmästare på Grebys fisk- och skaldjursrestaurang, och han har planer på att också söka till årets kock. Richard vill sätta Grebbestad på kartan och få all världens finsmakare att hitta dit", skriver Kanal 5.
---
22 mars:
> Kanal 5: Josef Assio vann Dessertmästarna