torsdag 27 oktober 2016

Historien om Nina Simone till Uddevalla

Josette Bushell-Mingo som Nina Simone. Foto: Andrew Ness

Uddevalla är en av de platser där föreställningen "Nina - a story about me and Nina Simone" spelas under en turné i Sverige.
Den 12 december står sångerskan och skådespelerskan Josette Bushell-Mingo på scen i rollen som artisten och ikonen Nina Simone.

Nina Simone var en amerikansk sångerska och artist som även hade ett starkt engagemang i den svarta medborgarrättsrörelsen.

"Ikon och rik tröst"
"Idag är Nina Simones musik klassisk och Nina är en ikon och en rik tröst för många. Men under hennes livstid gick hennes karriär brant nedåt när hon tog politisk ställning för medborgarrättsrörelsen och Black Power i 60-talets USA. Hur fattade artisten Nina sina beslut, vad kostade de, hur vågade hon? Vad har förändrats sedan dess?", skriver Riksteatern i sin presentation av föreställningen.

Premiär i Liverpool
Josette Bushell–Mingo  har bland annat arbetat för The Royal Shakespeare Company, och nominerats till Laurence Olivier-priset för rollen som Rafiki i musikaluppsättningen av Lejonkungen.
Föreställningen om Nina Simone ges på engelska och är ett samarbete mellan Riksteatern och Unity Theatre i Storbritannien. Den hade urpremiär i Liverpool den 18 oktober i år.
---
> Riksteatern: Nina - a story about me and Nina Simone
> Riksteatern: Sverigepremiär för storsuccén Nina - a story about me and Nina Simone
> Wikipedia: Nina Simone