fredag 19 augusti 2016

Förstudie på gång om nytt kulturhus

Efter flera års diskussioner planeras nu för ett nytt stort kulturhus i Uddevalla. Företaget Granen Fastighetsutveckling AB vill tillsammans med kommunen ta fram en förstudie.
31 augusti ska kommunstyrelsen besluta i ärendet.

Ingemar Samuelsson
Bild: Uddevalla kommun
- Tanken är inte att kommunen eller att regionen ska bygga ett kulturhus, utan det är en privat aktör som äger projektet. Nu har vi en stor viktig aktör på gång som vill utveckla Uddevalla, det är väldigt roligt, säger kommunalrådet Ingemar Samuelsson (S) på kommunens webbplats.

300-400 miljoner
- Det här är ingen liten lokal. Vi pratar om ett projekt som landar någonstans på minst 300 till 400 miljoner kronor, säger Ingemar Samuelsson till P4 Väst.
Planerna presenterades vid en presskonferens på torsdagen med representanter för Uddevalla kommun, Granen Fastighetsutveckling AB och Västra Götalandsregionen som bland annat har intresse av konsertlokaler utanför Göteborg.

Multihall för mässor och konserter
I ett nytt kulturhus kan bland annat multiarena, bibliotek, förenings-, undervisnings- och möteslokaler, restaurang, bio och kontor inrymmas. Ett närmare samarbete med Bohusläns museum och ett hotell i anslutning till Kulturhuset, samt ett maritimt infocenter har diskuterats. Multihallen ska kunna rymma konserter, stora mässor och vara flexibel och anpassningsbar, skriver kommunen.
Förstudien beräknas ta 3-4 månader och kosta cirka en miljon kronor.

Uddevallabördig intressent
Per Arwidsson på Granen Fastighetsutveckling AB har själv sina rötter i Uddevalla.
- För Uddevallas självbild och framtid är det viktigt att få ett projekt som tillför staden framtidstro. Det som byggs måste byggas på en ekonomisk fast grund, det krävs en ordentlig förstudie, säger han på kommunens webbplats.

"Vill stärka Uddevalla som kulturstad"
Kristina Jonäng (C) är regionråd i Västra Götalandsregionen:
- Regionen har intresse av att stärka Uddevalla som kulturstad. De resurser som regionen lägger på Uddevalla i dag kan kanske användas bättre, säger hon till P4 Väst.
---
> Uddevalla kommun: Nya idéer för ett Kulturhus i Uddevalla
> Bohusläningen: Nytt kulturhus planeras i Uddevalla
> P4 Väst: Nytt stort kulturhus planeras i Uddevalla
> Granen Fastighetsutvecklings webbplats