torsdag 31 mars 2016

Sjöräddare söks till ny station i Uddevalla

Bild: Sjöräddningssällskapet/Creative Commons

(Uppdaterad 26 aug)
Ett 15-tal frivilliga sjöräddare söks nu i samband med att Sjöräddningssällskapet startar en räddningsstation i Uddevalla 1 juni.
Den 6 april kockan 19.00 hålls ett informationsmöte i stadshuset om vad det innebär att vara frivillig sjöräddare, berättar kommunen på sin webbplats.

Kommunen upplåter kajplats vid Lövåskajen och en del av servicebyggnaden som hör till sjömacken. Där ska räddningsbåten ha sin fasta hamnplats, Båten är en åtta meter lång, öppen båt som just nu byggs.

Ska kunna vara på plats inom 15 minuter
De frivilliga ska vid larm kunna inställa sig inom 15 minuter.
- Vi söker män och kvinnor som är fullt friska, kan simma 200 meter och ställer upp på vår värdegrund. Sjövana kan vara meriterande, men det är inget krav. När vi hittat de vi söker kommer alla att få utbildning bland annat i säkerhet, sjukvård och hantering av räddningsbåten, säger Johan Hilding, frivillig sjöräddare på Sjöräddningssällskapet.

Donation från Thordénstiftelsen
Det är Thordénstiftelsen som donerat pengar till båten och stationen.
- Närmaste stationen idag är Käringön. Men den ligger rätt långt bort och vi har ett behov av att avlasta Käringsön, har Niklas Jendeby, kommunikationsledare på Sjöräddningssällskapet, tidigare sagt till Bohusläningen.

Ny station även i Skärhamn
Sjöräddningssällskapet öppnar även en station i Skärhamn under våren/sommaren. Också där placeras en åttameters räddningsbåt. Stationen blir en filial till Sjöräddningsstationen i Käringön, berättar NyheterSTO.se.

Källor:
> Uddevalla kommun: Sjöräddningssällskapet etablerar sig i Uddevalla
> Bohusläningen: Sjöräddning till Uddevalla
> NyheterSTO.se: Skärhamn får sjöräddningsstation

Se även:
> Sjöräddningssällskapets webbplats
26 aug:
> Bohusläningen: Sjöräddning i Uddevalla först nästa sommar