söndag 17 januari 2016

Bohusläns museum hade näst flest besökare

Bild: Bohusläns museum

(Uppdaterad 18 jan)
Bohusläns museum var det näst mest besökta länsmuseet 2015. Det visar en sammanställning från Riksförbundet Sveriges museer. Flest besökare hade Gotlands museum.
Dessutom har organisationen Swedish Welcome tilldelat Bohusläns museum nivån ”en utmärkt upplevelse”.

Bohusläns museum är medlemmar i Swedish Welcome vars rådgivare besöker museet både med oanmälda och bokade besök för att genomföra professionella bedömningar. Med insamlad information och bedömningar utifrån ett hundratals aspekter tilldelas museet ett certifikat. Ett Swedish Welcome-certifikat är ett bevis på att museet uppfyller ett antal minimikrav för bättre gästupplevelse och hållbar utveckling.

290 100 besökare
När det gäller besöksstatistiken var siffran för Bohusläns museum 290 100 besökare medan Gotlands museum hade 385 100 besökare. Trea var Kulturen i Lund med 216 600 besökare.

Blandningen populär
På frågan vad som gör Bohusläns museum så populärt säger Hans Kindgren till Bohusläningen:
– Det är blandningen av museum och kulturhus med musik, mässor och utställningar som vi haft sedan starten 1984. Det spännande är att två tredjedelar av våra program bestäms av de som kommer hit och säger att ”vi skulle vilja göra det här”.

Skansen i topp
Totalt gjordes nära 25 miljoner besök på landets olika museer.
Mest besökta centralmuseet var Skansen med nära 1,4 miljoner, Vasamuseet drygt 1,3 miljoner och Naturhistoriska riksmuseet drygt 0,5 miljoner.

Källor:
> Bohusläningen: Hopplöst gå om Gotland - museichefen muttrar
> Bohusläns museum: Bohusläns museum - en utmärkt upplevelse!

Läs även:
> Riksförbundet Sveriges museer: Besöksrekord på landets museer