onsdag 2 september 2015

Två kranar när Orca ska bärgas ur Bäveån

På måndag 14 september inleds arbetet med att bärga fiskebåten Orca som ligger på Bäveåns botten vid Junokajen. Två stora kranar kommer då att monteras på kajen för att kunna lyfta upp det 100 ton tunga och 22 meter långa träskeppet, berättar Uddevalla kommun på sin webbplats.

Bärgningsarbetet innebär att den del av Strandpromenaden som går längs Junokajen kommer att vara avspärrad från 14 september fram till 25 september.
Vid bärgningen ska skeppet först lyftas halvvägs, vattnet ska därefter pumpas ur och sedan ska båten bärgas upp på land. Länsor läggs ut kring båten vid bärgningen för att samla upp eventuellt läckage av diesel eller oljor. Skeppet kommer sedan att demonteras och transporteras bort.

Kronofogden inkopplad
Den 22 meter långa fiskebåten Orca har legat på botten sedan september 2013. Bohusläningen har i tidigare artiklar berättat att båten köptes i maj 2012 av en kvinna från Dalarna som inte brydde sig om att flytta båten innan den sjönk. Ägaren hittades tidigare i våras och kronofogden menar att det är hon som ska betala bärgningsarbetet.
 
Källor: