Bilder brandstation (från kommunstyrelsens beslutshandlingar): Fastighetskoll Väst AB |
Det är fastighetsbolaget Intea Fastigheter som vill köpa Pipfabriken 13 vid Bastiongatan, den fastighet som rymmer den gamla brandstationen som räddningstjänsten flyttade ut ur 2023. Avsikten är att sedan uppföra en häktesfastighet för Kriminalvårdens räkning.
Ett förslag till köpekontrakt är redan undertecknat av företrädare för Intea och ska behandlas av kommunstyrelsen 28 maj och därefter av kommunfullmäktige. För att kontraktet ska gälla ska Intea sedan inom två år ha tecknat hyresavtal med Kriminalvården eller annan myndighet inom rättsväsendet om verksamhet på fastigheten.
Äger Vänerparken i Vänersborg
Intea Fastigheter grundades 2015 och äger idag ett hundratal fastigheter över hela landet. Bolaget är inriktat på samhällsfastigheter med lokaler
för rättsväsende, högre utbildning, sjukvård och annan offentlig verksamhet. Intea äger till exempel Vänerparken i Vänersborg som bland annat rymmer flera vårdverksamheter, utbildningsverksamheter och bad/simhall.
Det nya häktet är tänkt att ersätta eller komplettera det befintliga häktet i polishuset vid Margretegärde. Intea bedömer i sin förfrågan om att få köpa fastigheten att den genom både sitt läge och befintliga planbestämmelser uppfyller kriterierna för att skapa ett ändamålsenligt häkte som uppfyller Kriminalvårdens krav.
Stort behov av fler platser
Enligt Intea har Kriminalvården ett mycket stort expansionsbehov och planerar för att öka från
dagens cirka 11 000 platser till 29 000 år 2034.
Trestadsområdet ligger centralt i en
region med en relativt låg andel häktesplatser i förhållande till befolkning och geografi, konstaterar Intea. Idag finns endast nuvarande häktet i Uddevalla med sina 57 platser (ovanpå polishuset)
i området mellan Göteborg i söder, Karlstad i norr och Mariestad i öster. Samtidigt finns
en mycket stor platsbrist i Göteborg.
Stärker Uddevalla som rättscentrum
Intea bedömer att Uddevalla med sitt läge och
nuvarande häkte skulle kunna vara en lämplig plats för en ny större häktesetablering i
regionen. Etableringen skulle också stärka Uddevalla som regionalt rättscentrum med polis,
åklagare, häkte och domstol och ökar sannolikheten att flera rättsmyndigheter behöver
expandera/flytta kapacitet till staden, bedömer bolaget.
Utseendet viktigt
Kommunledningskontoret bedömer att det inte finns något kommunalt behov för fastigheten och konstaterar att den behöver saneras. Hur byggnationen kommer att se ut blir extra viktigt med tanke på fastighetens läge och det är viktigt att detta följs upp i enlighet med köpekontraktet, skriver kommunledningskontoret också.
Kartbild från kommunstyrelsens beslutshandlingar |
Värderad till 62 miljoner
Kommunen har låtit två konsultföretag värdera fastigheten och landat i en värdering på 62 miljoner kronor. Den värderingen förutsätter dock att förorenade byggnader är rivna, den kraftigt förorenade marken sanerad och att en gammal fjärrvärmeledning tagits bort, åtgärder som beräknas kosta mellan 50 och 60 miljoner kronor.
Förslaget till köpekontraktet innebär därför att kommunen
överlåter fastigheten till Intea AB mot att företaget åtar sig att sanera, riva byggnaderna
och flytta fjärrvärmeledningen. Skulle bolagets kostnader för detta bli mindre än 62 miljoner ska kommunen få mellanskillnaden upp till 62 miljoner. Skulle
kostnaderna däremot överstiga 62 miljoner ska bolaget stå för den överskjutande delen.
Köpeskillingen baseras på en byggnation om 31 000 kvadratmeter. Om det kommande bygglovet medger större yta ska bolaget betala tilläggsköpeskilling, som dock får räknas av mot de saneringskostnader med mera som eventuellt överstiger 62 miljoner.
---