lördag 6 oktober 2018

Fint köttpris til Uddevallagård


Uppfödarna som fick utmärkelsen Exceptionell Råvara. Längst till höger Märta Jansdotter från Uddevalla och Gröna Gårdar.
Bild: Exceptionell Råvara

Den 1 oktober premierades kött från sex uppfödare med kvalitetsintyget Exceptionell Råvara - den högsta råvaruklassen i Sverige som bara ett fåtal når upp till varje år. En av uppfödarna som belönades var Jan Karlsson, grundare av Gröna Gårdar, med gård utanför Uddevalla.

Klassningen sker efter en provning av Sveriges kockelit vid ett årligt Smakmöte.
Företaget Reco Meat fick den allra högsta poängen för två korsningar mellan japansk Wagyu och Angus. En av uppfödarna är Jan Karlsson, grundare av Gröna Gårdar, som fött upp korsningsdjuret på sin gård utanför Uddevalla. Hans dotter Märta Jansdotter tog emot priset, skriver föreningen Excellent Råvara i ett pressmeddelande.
Köttet från Uddevalla fick dessutom flest poäng av alla vid årets Smakmöte, 40,5 av 50 möjliga.

"SM-final i köttkvalitet"
Ett Smakmöte kan närmast liknas vid en svensk SM-final i köttkvalitet, skriver Excellent råvara. Vid Smakmötet bedöms köttets utseende, mörhet, saftighet, konsistens och smak. Målet för uppfödarna är att nå minst 35 poäng och få klassningen ”Exceptionell Råvara”. 10- 15 av landets främsta kockar utgör jury och smakdomare.
Biffstock av en korsning mellan Wagyu och Angus fick 40,05 poäng - 2018 års smakmötes högsta poäng och klassad som Exceptionell Råvara.
Foto: Lars Höök/Exceptionell Råvara

---